Filter
Min: 1.090,00 € Max: 5.990,00 €
1090 3699

ELEKTRIČNA KOLESA

Kaj je električno kolo? 

Električno kolo (tudi e-kolo) vozimo kot običajno kolo - s poganjanjem pedal kontroliramo našo hitrost. Od navadnega kolesa se električno kolo razlikuje v tem, da ima elektromotor, ki nam lahko pomaga pri vožnji. Stopnja pomoči, ki nam jo nudi motor, ni vedno enaka. Uravnavamo jo lahko s pomočjo prikazovalnika na krmilu. Pomoč s strani motorja lahko popolnoma ugasnemo in bo naša vožnja z električnim kolesom enaka vožnji s klasičnim kolesom, lahko pa jo po potrebi dodajamo pri vožnji v klanec, po zahtevnem terenu ali zato, ker smo postali utrujeni.

 

Zakaj električna kolesa?

Električna kolesa so primerna za vse starosti, največjo prednost pa dajejo posameznikom, katerim primanjkuje fizične kondicije ali pa jim zdravje ne dopušča preveč telesnega napora. Ti posamezniki, katerih velik del so tudi starejši ljudje, se lahko s pomočjo električnega kolesa brezskrbno odpravijo na daljše kolesarske ture ali pa so le bolj mobilni po mestu, saj lahko na bolj varen način prevozijo daljšo razdaljo, kot bi jo z običajnim kolesom. Z električnim kolesom lahko delamo tudi na pridobivanju fizične kondicije. Na prvih nekaj turah lahko dodamo več pomoči, nato pa jo v skladu z večanjem naše kondicije postopoma zmanjšujemo. Električno kolo je primerno tudi za razgibavanje po poškodbah, saj omogoča gibanje z minimalnim naporom. 

Električna kolesa se ne vozijo sama, temveč nam z določeno stopnjo pomoči le olajšajo vožnjo, ko je ta za nas prenaporna in posledično morda neprijetna. Tako nam omogočijo, da prevozimo daljšo kolesarsko turo, na kateri se naprezamo točno toliko, kolikor si sami želimo. Električna kolesa omogočijo, da je sama vožnja bolj prijetna, kar nas v prihodnosti dodatno motivira za ponovno kolesarjenje in posledično več gibanja.  Torej električno kolo je lahko res dobra investicija in nakup. 

 

Prednosti električnih koles (zakaj kupiti električno kolo)

 

  1. Električno kolo kot nadomestilo za avto

Električno kolo je eno najbolj trajnostnih prevoznih sredstev in predstavlja prihodnost mobilnosti. Lahko nadomesti vožnjo z avtomobilom v šolo, službo ali po drugih opravkih, če razdalja le ni pretirano dolga. To novodobno prevozno sredstvo je cenejše in okolju bolj prijazno od avtomobila, hkrati pa z njegovo uporabo naredimo tudi nekaj dobrega zase. 

 

  1. Dolge kolesarske ture postanejo užitek.

Mnogi posamezniki se radi gibljejo, vendar ob tem neradi občutijo velike količine napora in utrujenosti zaradi česar se morajo na svoji poti ustavljati. Električno kolo omogoči, da ob soočanju z izzivi na svojem kolesarskem vzponu dodamo ravno toliko pomoči, kot je želimo. Tako neprijeten napor in utrujenost nadomestita občutek uspeha in zabave. To osebo motivira, da prevozi daljšo razdaljo. 

 

  1. Vožnja z električnim kolesom je varna in stabilna. 

Zaradi utrujenosti na kolesu se lahko naša kontrola nad njim poslabša. Podaljša se tudi naš reakcijski čas na morebitne ovire na naši poti. To dvoje se lahko rezultira v nesrečah ali padcih. Ker lahko pri električnem kolesu dodamo stopnjo pomoči, ki nam jo nudi motor, lahko zmanjšamo občutek utrujenosti in tako povečamo našo varnost pri vožnji. 

 

  1. Vožnja z električnim kolesom je hitrejša.

Morda trenutno običajnega kolesa ne uporabljate kot prevozno sredstvo, ker je vožnja z njim do določene točke dolgotrajna. Zaradi električnega pogona na električnem kolesu se čas potovanja z njim skrajša, hkrati pa ne obtičimo v koloni avtomobilov in avtobusov. Povečana hitrost je izjemno priročna tudi takrat, kadar želimo prevoziti priljubljeno kolesarsko turo, a smo v stiski s časom. 

 

  1. Obstaja več vrst električnih koles

Res je, da največkrat vidimo električna kolesa za mestno vožnjo, vendar obstajajo različne vrste električnih koles za prav vse terene. Trenutno so v največjem razcvetu gorska električna kolesa. Več o različnih vrstah teh koles si lahko preberete v naslednjem delu članka. 

 

Vrste električnih koles

 

Glede na tip električnega kolesa ločimo:

Treking e-kolesa so najbolj popularen tip e-koles, namenjen raziskovanju in uživanju v vožnji. Dolga vožnja je z njimi zaradi pokončne drže in blagega vzmetenja bolj udobna kot z običajnim kolesom. Pri vožnji niste omejeni le na ravnino ter asfalt, saj treking e-kolo omogoča tudi vožnjo po makadamu in drugih vrstah terena. Treking e-kolesa so primerna za vso družino in omogočajo premagovanje dolgih razdalj. 

Prednjevzmetena e-kolesa so ena izmed vrst gorskih e-koles. To je najbolj primerno začetno gorsko kolo, ki se odlično odreže na vzponu in daljših izletih po neurejenih razpotjih, makadamskih poteh in urejenih asfaltiranih cestah. Vožnja v klanec bo s takim kolesom manj naporna in posledično bolj prijetna.

Polnovzmetena e-kolesa so vrsta gorskih koles, primerna za vse tiste, ki se radi vozijo po razgibanem terenu s strmimi vzponi, tehnično zahtevnimi spusti, razpotji in neurejenimi potmi. S takim kolesom se boste lahko peljali po poteh, ki bi bile z običajnim kolesom nedosegljive. 

Mestna e-kolesa so namenjena bolj zdravi in ekološko osveščeni vožnji po mestnih ulicah. Mestno e-kolo je odlična rešitev za vse tiste, katere odvrne vožnja z običajnim kolesom do svoje službe ali po opravkih, saj je ta dolgotrajna ali prenaporna. Vsi neradi pridemo v službo zadihani in preznojeni. Z mestnim e-kolesom boste na cilj prispeli hitreje, sama vožnja pa bo bolj udobna in manj naporna. Vožnja z mestnim e-kolesom olajša transport vsem generacijam in dobro dene vaši hrbtenici, saj je zaradi pokončnega položaja hrbet med vožnjo manj obremenjen kot na običajnem kolesu. 

Otroška e-kolesa so primerna za družine, ki bi se rade s svojimi otroki odpravile na daljši in/ali terensko bolj zahteven izlet. Ker to ne bi bilo možno z običajnim kolesom, se odločijo za nakup električnega kolesa. Slednji otroku omogoči hitrejšo vožnjo in sledenje vsakemu tempu. Otrokom bo tako med vožnjo bolj udobno in se bodo raje podali na kolesarsko turo s svojimi starši. 

Zložljiva e-kolesa so primerna za vse, ki na vašem cilju nimate možnosti kolesa kam prikleniti, bi ga radi nesli sabo v notranje prostore, del vaše poti opravite z vlakom ali avtobusom ali le na splošno pogosto potujete s svojim kolesom. Zložljivo e-kolo lahko v takih trenutkih enostavno zložite na približno polovico prvotne velikosti, kar vam omogoča lažji transport in shrambo. 

Cestna e-kolesa so namenjena daljši cestni vožnji in zoperstavljanju uri na dolge relacije, saj kolo omogoča večji pospešek. Tovrstna e-kolesa so izredno lahka, ne premorejo nobenega vzmetenja, drža na kolesu pa je izrazito nagnjena naprej v izogib zračnemu uporu. Če želite e-kolo, ki predstavlja trening in ki bi ga uporabljali za dolge ture po cesti, je to primerno e-kolo za vas.

Gravel e-kolesa predstavljajo novo disciplino kolesarstva. Z njim se je geometrija cestnega kolesa prestavila iz asfaltnih površin na makadamske površine. Gravel e-kolo je precej lažje od gorskega e-kolesa.