Kako izbrati novo E-kolo? | ELPEC eBikes
28. februar 2022

Kako izbrati novo E-kolo? | ELPEC eBikes

Kako se lotiti nakupa novega e-kolesa? Že pri nakupu manj vrednih športnih rekvizitov smo zasuti s široko ponudbo, ki nas vedno znova spravlja v dvome. Električno kolo je premišljen nakup, zato moramo poskrbeti, da smo dobro obveščeni o naših potrebah in ponudbi. Kaj si želimo od e-kolesa, ki ga nakupujemo se odločimo sami, vprašati pa se moramo, kje in kako bomo kolo uporabljali? Pogosto so prijatelji, ki vas res dobro poznajo, zanesljivi pomočnikipri odkrivanju lastnih ambicij. Seznanjanje s ponudbo in orentiranje v širokem prostoru e-kolesarskih izdelkov je iz leta v leto težje in zahteva vse večpomoči.Obilica informaciji nam daje vpogled v konkurenčnost in kvaliteto izdelkov. Na drugi strani pa je obseg teh informacij postal tako velik, da se je težko prepričati, kaj je res.

Zato smo za vas pripravili proces izbire e-koles v 4 korakih:

  • NAMEN,
  • TIP KOLESA,
  • KOMPONENTE,
  • IZBIRA VELIKOSTI.

 

1. Namen

Nekje je treba začeti, potrebujemo idejo. Če želite kupiti e-kolo, očitno želite kolesariti. Kje želite kolesariti, kako želite kolesariti, je to vaše prvo e-kolo, kako pogosto bi kolesarili, s takšnimi vprašanji se boste srečali po prvih nekaj minutah pogovora s prodajalcem v namenski e-kolesarski trgovini? Od tega, kako pogosto bomo uporabljali e-kolo je odvisno, kako trpežno mora biti. Prevladujoč teren kolesarjenja narekuje tip kolesa. Skozi čas napredujemo na kolesu, zato iščemo novo bolj zmogljivo e-kolo.

Pri definiranju lastnih ambicij moramo biti precej kritični, postaviti si moramo realistične cilje in zahteve. Vprašamo se, danes je soboto, kam se odpravim na kolo, kakšna je največja prepreka, ki jo bom srečal? Pogosto se ljudje odločajoza kolesa, ki niso primerna za njim dane pogoje. Primer: Kljub popularnosti kanadskih gorskih kolesarjev, večina kolesarjev ne potrebuje polnovmzetenih downhill koles, saj bodo občunto boljšo izkušnj doživeli z npr. lažjimi, vsestranskimi gorskimi kolesi.

2. Tip e-kolesa

Glede na obliko in komponente na e-kolesu poznamo več tipov e-koles. Glede na določene želje iz prejšnjega poglavja, moramo sedaj poiskati primerno e-kolo, ki bo ustrezalo našemu seznamu želja.

Treking e-kolo

Treking e-kolesa so namenjenaraziskovanju in uživanju v vožnji. Gre za najbolj popularen tip koles. Pokončna drža in blago vzmetenje naredita premagovaje dolgih razdalj bolj udobno.

Gorsko e-kolo

Če vas asfaltirane podlage ne zanimajo preveč, ste pravi kandidat za gorsko kolo. Poznamo več vrst gorskih e-koles, največja razlika pa se pokaže v vzmetenju (hod predstavlja odmik, ki ga lahko opravi zadnje kolo v vertikalni smeri):

HARDTAIL ali prednjevzmeteno e-kolo je najbolj primerno začetno gorsko kolo. Odlično se odreže na vzponu in daljiših izletih po urejenih ali neurejenih razpotjih.

Cross-country e-kolo (do 120mm hoda) je podobno, kot prednjevzmeteno kolo namenjeno bolj vzpenjanju, kot spustu. Za razliko pa ima zadnje vzmetenje, tako da lažje premaguje ovire neurejenih kolesarskih poti.

Trail e-kolo (do 150mm hoda) je namenjeno tako spustu kot tudi vzponu. Nekoliko manj efektivno na vzponu vendar bolj suvereno pri spustu. Popolna kombinacija za neskončne užitke v gozdu.

Enduro e-kolo (do 180mm hoda) je najbolj zmogljivo kolo za spuste, ki je še vedno relativno optimizirano za poganjanje v klanec.

Mestno e-kolo

Velikokrat smo že poudarili, da je e-kolo najbolj učinkovitnačin gibanja po mestu. Mestna e-kolesa so namenjena bolj zdravemu in ekološko osveščenempremikanju v mestu.

Cestno e-kolo

Cestna e-kolesa so namenjena zoperstavljanju uri na dolge relacije. Tovrstna e-kolesa so izredno lahka, ne premorejo nobenega vzmetenja, drža na kolesu pa je izrazito nagnjena naprej v izogib zračnemu uporu. Če želite e-kolo, ki predstavlja trening, je to primerno e-kolo za vas.

Gravel e-kolo

Nova disciplina kolesarstva, ki geometrijo cestnega kolesa prestavi iz asfaltnih površin na makadamske površine.

3. Komponente

Navadno podjetja za vsak tip e-kolesa izdelajo po enega ali več modelov, nato pa kupcu ponudijo več izvedb tega modela. Posamezne izvedbe so sestavljene iz različnih komponent, kar vpliva tudi na variiranje cen. Za najvišjo ceno si lahko privoščimo najboljše komponente, ki jih lahko najdemo tudi na kolesih profesionalnih kolesarjev - svetovnih prvakov. Če smo v športu novi, ali se z e-kolesarjenjem ne ukvarjamo tako pogosto, pa lahko seveda izberemo cenejši model z bolj osnovno opremo.

Če želimo največ za svoj denar, moramo biti pozorni na vgrajen pogonski sklop, preverjeno znamko električnega motorja in baterije. Zavore na e-kolesu naredijo veliko razliko pri varnosti in zaupanju. Gonilni sklop je najšibkejši člene-kolesa, preverjena izbira poskrbi za manj pogosto obiskovanje e-kolesarskega servisa. Dodatno smo lahko pozorni še na pnevmatike in dodatno opremo.

4. Izbira velikosti

Izbrali ste svoje sanjsko e-kolo, kaj sedaj? Tudi najboljše e-kolo napačnevelikosti ni prijetno za vožnjo. Na lokacijah ELPEC eBikes lahko z vsemi e-kolesi opravite testno vožnjo na parkirnem prostoru pred trgovino, pri odločitvi pa vam bo pomagal tehnično podkovan svetovalec, s katerim boste poiskali popolno velikost vašega novega e-kolesa.

Izbrali ste e-kolo, ki izpolnjuje vse vaše želje, odlično se vam prilega in z nekaj sreče, še odlično izgleda! Sedaj je vaša omejitev v najslabšem primeru le še prazna baterija!